Vanliga symtom

Fötterna sitter längst bort från huvudet och det är kanske därför som vi ofta glömmer bort att ta hand om våra fötter. Det är allt för ofta vi stänger in de i gamla gympaskor, svettiga stövlar eller dåligt uppbyggda sneakers. Hade vi tagit hand om fötterna bättre så hade vi sluppit många av de vanliga problem som vi har med fötterna.

Hälsporre eller överbelastning är framför allt vanligast hos ungdomar som rör på sig mycket. Det är vanligt att man använder skor som är slitna eller fel typ.

Nageltrång är vanligt om man använder för små skor. När man väljer löparskor så bör man ha en tumbredd från stortån till där skon tar slut. (Se till att så upp när du mäter.) Det är allt för vanligt att man köper skor som är för små. Tänk dig att du har skor som är lite lite för små. Du bestämmer dig för att springa en mil. Det är ungefär 10 000 steg. Om du man får en liten liten stöt på tån vid varje steg. Då känns det självklart att man kommer få ont till slut.

Förhårdnader på hälar och tår är tryckskador som ofta beror på att skon klämmer eller är för liten. Detta bör man ta hand om, tvätta och smörja in med Footmender. Man bör också se till att använda andra, rymligare skor. Detta är speciellt viktigt för diabetiker då dessa förhårdnader har svårare att läka.

Hälsprickor uppstår också om man går med dåliga skor där hälen inte får ett stöd utan plattas ut. Till exempel om man går mycket barfota. Detta beror på att fettkudden inne i hälen blir nedslitet och huden blir då torr och spricker.

Som ni kanske märker handlar det mesta om fotvård att använda rätt skor. Kontakta en fotvårdsterapeut för att få rätt råd om just dina fötter.