Livsstil

Hur mår du? Hur tänker du om din kropp och hälsa? Unnar du dig själv det din kropp och själ behöver? Svaren på de frågorna kan leda fram till nya vanor – och en ny livsstil. Du ska leva med din kropp varje dag resten av livet. Det finns egentligen inte några måsten – det är bara du själv som kan välja stil på livet.

Hur vill du sköta om kroppen du bor i? Vill du ha fint både på ut- och insidan, eller kör du på så länge kroppen inte protesterar? Många som blir sjuka får en påminnelse om att kroppen – hur fantastiskt den än fungerar – trots allt är den utan garanti och inte helt underhållsfri. Plötsligt börjar något krångla och då behövs en insats. Vill du hålla dig frisk och leva längre eller vill du bara känna dig piggare, gladare och mer nöjd med livet? Vi har alla olika anledningar till att börja tänka lite mer på hälsan.

Det är ingen nyhet att matvanor, rörelse, återhämtning och sömn har stor betydelse för hur du mår. Det kan kännas stressande att tänka på det, men ett dåligt samvete gör ingen som helst nytta. Försök i stället att tänka på vilken stor skillnad varje liten förändring faktiskt kan göra för dig. Den onda spiralen kan snurra snabbt med stress, tidsbrist, dåliga matvanor, stillasittande och sömnbrist.

FÖRÄNDRING

Det behöver inte vara tråkigt att förändra dina vanor. När du väljer livsstil måste det inte vara antingen eller – det kan vara både och. Om du är beredd att offra en dålig vana kan det bidra till att du mår bättre och att du kan njuta desto mer av andra goda stunder. Och för hälsans skull är det faktiskt bättre att ha roligt och trivas, som avkoppling. För den som brukar stressa och välja bort avkoppling och underhållning kan en hälsosammare livsstil bli mycket roligare. Öva på att säga nej och försöka prioritera dig själv när tiden inte räcker till.

Våra livsvillkor och möjlighet till hälsa kan se mycket olika ut. Hur ditt liv och dina omständigheter än ser ut är det bara du själv som kan välja om – och när – du ska börja ta bättre hand om din kropp och själ. En förändring av livsstilen sker lättast i olika steg. Om du vill ändra på något – ställ först några frågor innan du fattar ett beslut. Hur viktigt är hälsa för mig? Vad kan jag vinna på en förändring? Tror jag att jag klarar av en förändring? Hur beslutsam är jag?

Nästa steg är förändringen. Vad är viktigast för dig att ändra på? Vilka vardagsvanor orsakar mest problem? Vilka vanor vill du absolut ha kvar? Bestäm vad du ska göra. Sätt upp mål på kort och lång sikt. Bestäm tidpunkt när du ska börja. Var snäll mot dig själv och sätt upp lätta mål som du utan svårighet kan klara av. När du vill kan du sedan lägga till fler förändringar.

HÄLSOPLAN

Om du bestämmer dig för att ändra en vana eller börja med en ny – gör upp en handlingsplan för hälsan som ett kontrakt med dig själv. Vad är förändringen? Vad är målet? När ska du sätta i gång? Skriv sedan ut hälsoplanen och sätt upp den där du ser den varje dag. Din hälsoplan hjälper dig att sätta gränser och skapa nya rutiner för måltider, motion, vila och sömn.

När du väl tagit steget till förändring genom nya vanor gäller det att hålla fast vid dem. Släpp inte helgpromenaden om annat råkar komma i vägen. Var beredd på bakslag. Se dem som lärorika steg på vägen och tänk på hur du kan undvika dem i fortsättningen. Det viktigaste är ändå att veta vilket håll du strävar åt. De mest värdefulla förändringarna är de som räcker länge och ger mersmak.

Lycka till!